Selectează o Pagină

Alege advertiserii

Unul dintre cei mai importanți pași pentru a performa în marketingul afiliat este alegerea advertiserilor și a categoriilor de produse pe care vrei să le promovezi. De ce? Pentru că advertiserii și produsele pe care ei le oferă spre promovare trebuie să se plieze pe nevoile cu specific comercial și pe interesele vizitatorilor site-ului tău, publicului tău țintă.

Din monitorizările noaste despre performanțele afiliaților, am descoperit că pentru a-și mări șansele de conversie și succes, majoritatea afiliaților au aplicat pentru început la aproximativ 30-40 de advertiseri care se pliază pe nevoile lor și cerințele publicului lor țintă. Îți sugerăm să faci și tu la fel!

Pentru a alege în cunoștiință de cauză categoriile de produse este nevoie să știi, chiar și cu aproximație, profilul publicului site-ului tău. Corelarea profilului audienței site-urilor afiliate și alegerea categoriilor de advertiseri, nu poate decât să aducă profit ambelor părți.

O metodă relativ simplă și utilă de a afla preferințele vizitatorilor este să creezi un poll în site în care să îi întrebi, de exemplu: “Dacă ai avea un voucher de 200 RON pe care să-l poți folosi doar astăzi, ce ai comanda online?”. Poți seta ca opțiuni categorii diferite de produse care ar trebui, însă, să fie cât mai specifice: haine damă, cadouri haioase, etc.

Alege categoriile de interes pentru tine cum ar fi Fashion, IT&C, Travel etc. Aplică la programele de afiliere și citește cu atentie descrierile lor și beneficiile pe care le ai atunci când dorești să-i promovezi.

Nișele sunt o bună oportunitate de câștig pentru mulți. Un site de nișă se adresează unui public restrâns, dar interesat de domeniul respectiv sau chiar specializat. Pentru a fi sigur că ai ales o nișă cu potențial, investește timp în cercetarea pieței. Suntem convinși că vei transforma în profit investiția.

Alegerea nișelor afiliate se poate face în funcție de interesul general, interesul de sezon sau alte criterii financiare.

Interesul general îl reprezintă produsele și serviciile indispensabile unui om, care pot fi cumpărate sau folosite în orice perioadă de timp, de orice tip de vizitator, din orice zona geografică.

Interesul de sezon se referă în special la produse și servicii care pot fi promovate doar în anumite perioade de timp, evenimente specifice unui sezon, tipuri de vizitatori care ar avea un interes comercial pentru un anumit produs sau serviciu doar într-o anumită perioadă de timp.

Criteriile financiare sunt la fel de importante. Ele pot genera venituri mai mari și sunt oarecum legate de specificatiile anterioare. Unii afiliați se pot axa pe promovarea de produse de lux, produse scumpe care atrag un anumit tip de vizitatori, din anumite zone geografice, cu un anumit potențial financiar.

Altă modalitate după care poate fi aleasă o nișă este analizarea advertiserilor și a categoriilor de produse de pe site-ul lor. Categoriile unui site, în funcție de “adâncime” (sub-sub-categorii) pot fi nișe foarte bune de promovat.

Cum pot găsi o nișa profitabilă?

Profitabilitatea unei nișe este de multe ori invers proporțională cu gradul ei de exploatare: cu cât sunt mai puțini în acea nișă, cu atât se pot scoate mai mulți bani. O modalitate simplă de a afla competiția pe o anumită nișă este Google: efectuează căutări pe mai multe cuvinte cheie pentru nișa respectivă. Cu cât numărul de rezultate este mai mic, cu atât potențialul este mai mare.

Unul din cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când vrei să-ți alegi o nișă este alegerea unui subiect de care ești cu adevărat pasionat. Totodată, este esențial să ai o înțelegere fermă asupra tipurilor și tendițelor de trafic pe care le aștepți de la nișa respectivă.

Dacă nu ai folosit până acum Google Trends, îți recomandăm să o faci! Este un instrument de mare ajutor și gratuit, oferit de Google, care îți permite să cauți date istorice pe mai multe cuvinte cheie/subiecte dintr-o nișă.
Graficul care rezultă din căutare îți va arăta tendința de-a lungul timpului a cuvintelor cheie care te interesează, pe țările targetate de tine.

În plus, Google Trends îți arată cuvintele cheie și subiectele înrudite cu căutarea ta (Related queries și Related Topics) care au înregistrat o creștere semificativă în volumul de căutări. În acest fel, poți găsi niște subiecte interesante care trezesc interesul cât mai multor cititori.

Pe lângă căutarile pe Google și folosirea Google Trends, o alta modalitate de a afla profitabiliatea unei nișe sau al unui subiect, este folosirea Google Alerts.

Aceste alerte Google sunt e-mailuri care te înștiințează când apar informații noi, știri, postări pe bloguri, videoclipuri, etc. despre subiectul care te interesează. Tot ce trebuie să faci este să introduci termenii de căutare (cuvinte și/sau expresii referitoare la subiectul care te interesează) și să-ți setezi alerta.

Acest instrument te va ajuta să aflii ultimele noutăți despre nișa pe care ai ales-o și să fii la curent cu tot ce se întâmplă/discută pe marginea subiectului ales.
De exemplu, dacă ai un blog de călătorii, îți poți seta alerte cu promoțiile marilor agenții de turism.

După ce ai descoperit o astfel de nișă, este bine să vezi dacă există cerere pe piață. Acest lucru îl poți face fie căutând tot pe Google posturi pe blog, răspunsuri și întrebări pe formuri, fie folosind unealta Google Adwords Keyword Tool, care arată numărul de căutări realizate în ultima perioadă pe cuvintele cheie introduse (a nu se uita selectarea limbii și a țării).

Alege advertiserii din 2Performant

Odată aleasă nișa, poți trece la selectarea advertiserilor din contul tău de afiliat, din interfața platformei, accesând directorul de campanii și anume Affiliate Programs.

2Performant pune la dispoziție afiliaților informații privind advertiserii, cum ar fi: categoria din care fac parte, comisioanele oferite, perioada de recurență, politicile de promovare și opțiunile de contactare (date de contact și/sau trimiterea unui mesaj direct din platformă). Advertiserii au politici stipulate privind modul de promovare a produselor sau serviciilor afiliate, e important ca afiliații să cunoască și să respecte aceste politici.

Un alt element important pe care platforma îl afișează e vechimea advertiserului în sistemul 2Performant. Longevitatea advertiserului față de 2Performant dovedește faptul că acesta generează vânzări și că își plătește comisioanele față de afiliați.

Analizează datele după criteriile de mai sus și alege campaniile. Poți aplica la oricât de multe campanii dorești, însă e util să promovezi doar produsele care se potrivesc cerințelor publicului tău. În prima fază, poți testa mai multe campanii sau produse, urmând ca ulterior să renunți la cele care nu convertesc și să încerci cu altele.

Pentru a-ți majora șansele de câștig, îți recomandăm să urmărești permanent ce advertiseri noi intra în sistem, precum și politicile de promovare. Multe din anunțurile de intrare în sistemul 2Performant sunt făcute pe blog, trimise prin newsletter, dar și afișate în contul afiliaților.

Ai gasit acest articol de ajutor? Da 5 Nu