Selectează o Pagină

Care sunt tipurile de afiliați și cum lucrezi cu ei?

Tipologiile de afiliați sunt numeroase și de aceea este recomandat să faci o clasificare a acestora pentru a vedea care este ponderea fiecăruia în programul de afiliere. Această clasificare este necesară pentru a veni cu măsuri specifice pentru fiecare afiliat în parte. De exemplu, dacă majoritatea afiliaților te promoveză folosind Facebook, este necesar să pui la dispoziția acestora bannere specifice acestui canal de marketing.

Printre tipologiile de afiliați pe care un program de afiliere le poate avea se numără:

  • afiliați specializați în PPC marketing (Google AdWords și Facebook Ads);
  • afiliați care dețin blog-uri sau site-uri specializate cu conținut;
  • afiliați care administrează pagini de Facebook nișate sau comunități de shopping;
  • publisheri;
  • afiliați care promovează folosind email marketing;
  • afiliați care dețin proiecte speciale nișate pe categorii, agregatoare de produse, comparatoare de prețuri, site-uri de cashback etc.

RECOMANDĂRI

Pentru a-ți face o idee despre cum să lucrezi cu acește tipuri de afiliați, venim în ajutorul tău cu sfaturi despre ce ar trebui să le pui la dispoziție, astfel încât colaborarea dintre tine și afiliați să fie cât mai productivă.

Una din modalitățile eficiente de afiliere este promovarea prin blog sau site-uri specializate pe conținut. Uneltele pe care acest tip de afiliați le pot folosi sunt bannerele și quick-linkurile.

  • Pune-le la dispoziție bannere cât mai clare și concise, cu impact vizual puternic și mesaje Call To Action.
  • Ca să își facă o idee despre produsele tale, le poți trimite monstre afiliților care au trafic și rezultate bune, pentru un review pe blogul lor. În acest fel, intrând în contact direct cu produsul tău, ei vor fi și mai motivați să te promoveze și vor știi exact ce să scrie despre produs.
  • În plus, nu uita să îi ții la curent cu toate noutățile despre magazinul tău, dar și despre produse. Poți face acest lucru trimițând newslettere săptămânale/lunare/sezioniere direct din platformă folosind sistemul intern de mesagerie.

Publisherii sunt instituții media sau mari jucători în mediu online care operează în mai multe domenii (fashion, IT&C, travel, etc.)

  • Bannerele sunt foarte importante pentru ei. Folosește bannere dedicate și axează-te mai mult pe produsele tale sau pe categoriile de produse, și mai puțin pe brandul tău. Pune-le la dispoziție bannere cu cele mai avantajoase produse, cele mai bine vândute articole sau cu produsele care se găsesc la promoții.
  • Feedurile de produse sunt și ele utile pentru publisheri. Asigură-te că este actualizat și are toate informațiile corecte, astfel încât atunci când afiliații îl preiau să nu întâmpine probleme la generarea lui.

Pentru afiliați specializați în PPC marketing (Google AdWords și Facebook Ads) va trebui să trasezi niște condiții de colaborare cât mai clare. În 2Performant există o singură restricție privind campaniile prin AdWords, și anume: este interzisă derularea de campanii pe cuvinte cheie constând în brandurile advertiserilor sau numele site-urilor acestora.

Cu toate acestea, tu poți veni cu completări suplimentare, în funcție de strategia de marketing pe care ai ales-o (de exemplu, este permisă promovarea prin Facebook Ads? Este permisă colaborarea B2B? Este permisă editarea instrumentelor de promovare? Care sunt condițiile de respingere a unui comision? Este permisă organizarea de concursuri? etc.)

Pentru afiliați care dețin proiecte speciale nișate pe categorii, agregatoare de produse, comparatoare de prețuri, site-uri de cashback trebuie să te asiguri că le pui la dispoziție cel puțin un feed de produse.

Totuși ar fi bine să ai mai mult de un feed de produse. Poți crea un feed generalist în care să se găsească toate produsele de pe site-ul tău și alte feeduri axate pe categoriile de produse din site (de exemplu, îmbracăminte damă, încălțăminte pentru bărbați, ochelari de soare, etc.). În acest fel, afiliații îți vor prelua feedul direct pe site-urile lor și vor derula campanii de promovare, fără a mai verifica informațiile pe site-ul tău.

Ai gasit acest articol de ajutor? Da 2 Nu